Femeia înțeleaptă

Femeia înţeleaptă îşi zideşte casa, iar femeia nebună o dărîmă cu înseşi mâinile ei. Proverbe 14:1

Se fac multe glume în ziua de azi pe seama femeilor, mai bine zis pe seama înțelepciunii lor, iar culoarea părului e unul din criteriile de evaluare se pare. Mulți bărbați dar și multe femei fac glume de cele mai multe ori deplasate și de prost gust cu privire la înțelepciunea feminină. Cu siguranță mișcările feministe din ziua de azi au aduc si această situație pe lângă altele care par avantaje. Zic asta pentru că odată cu schimbările care au avut loc prin mișcările feministe, femeile au preluat sau au invadat teritorii vaste din atribuțiile bărbaților și unul din ele este șofatul, condusul mașinii. Ei bine cred că o cantitate considerabilă din glumele pe seama femeilor sunt din sfera asta.

Nici o femeie nu se simte bine când aude glume proaste despre femei și totuși pentru a păstra aparențele zâmbesc când le aud iar în situații în care vor să iasă cumva în evidență, multe dintre ele, spun astfel de glume bineînțeles vorbind de o altă culoare a părului decât au ele.

Și totuși scriptura spune că femeile trebuie să fie înțelepte. Mă duc cu gândul la o situație din poporul Israel când cetatea Abel-Bet-Maaca era să fie dărâmată dar a fost salvată de o femeie înțeleaptă. O femeie înţeleaptă ştie prin acţiunile şi prin vorbirea ei să înduplece, să arate că cel vinovat trebuie pedepsit, şi nu toată cetatea. Vedem că această femeie se deosebeşte de celelalte prin vorbirea ei.. Nu pot să nu mă gândesc la Proverbe capitolul 31 unde o femeie înțeleaptă îi vorbește fiului său cuvinte încărcate de o înțelepciune deosebită sfătuindu-l cu privire la viață, la femei, la alcool, la binefacere și corectitudine. Nu pot să nu mă gândesc la femeia canaaneancă care vorbește cu Domnul Isus și are înțelepciunea de a ști cum să ceară Domnului, chiar dacă nu era din Israel ea capătă eliberarea fiicei ei. Un alt exemplu este Priscila din Noul Testament care împreună cu soțul ei “îl citesc” pe Apolo observă ce trebuie să îl mai învețe. Mă gândesc la mama lui Moise, la Abigail și mai sunt relatări în Scriptură despre femei înțelepte.

Versetul citat mai sus face referire la o soție înțeleaptă. O soție înțeleaptă întotdeauna va contribui la consolidarea familiei, consolidarea relatiei, construirea acestora nu la distrugrea lor. Nu trebuie să facă mult pentru a distruge, e foarte ușor, dar ca sa zidești e nevoie de înțelepciune. Fără a fi cinic vă spun că multe femei distrug căsnicia prin lipsă de întelepciune pentru lucruri neesențiale pentru mofturi, hachițe, bani etc.

Femeia trebuie să fie înțeleaptă dar de prea multă vreme acceptă și își însușește stigmatul că femeile nu sunt tocmai înțelepte. Ce minune e ca un bărbat să aibă o astfel de soție care să fie slava sa cum spune scriptura (femeia este slava bărbatului). Ce minune e când copii au parte de o mamă înțeleaptă, care împreună cu tatăl înțelept, să se gândească la soarta și educația acestora și să îi formeze oameni cu principii și coloană vertebrală. Ce realizare e să ai astfel de femei în societatea în care trăiești cum e cazul femeii înțelepte din Abel-Bet-Maaca care a scăpat cetatea de la distrugere sau cazul lui Abigail care a salvat casa ei atunci.

De ce oare se promovează femei care …. nu sunt înțelepte? Dacă privim la televizor vom vedea promovate unele care nu doar că nu-s înțelepte dar sunt degradate rău de tot, sunt non valori care se tăvălesc prin noroi singure doar să fie promovate, oare asta e realitatea sau se construiește realitatea asta. Fetele privesc la televizor si iși iau modele acele femei. Ce vor ajunge ele? Soțiile se uită la televizor și le cred pe acele femei tare fericite. Bărbații se uită la televizor și mai au motive de glume pe seama femeilor. De ce să ne prostim atât de tare? De ce să nu venim la scriptură și să vedem înțelepciunea? De ce  să nu fie femeia cea care zidește la casa sa? De ce să fie cea care risipește?

femeia inteleapta1Scriptura spune: Între voi să nu fie așa (nu vorbește de femei acolo dar indemnul rămâne) între femeile creștine să nu fie așa, ele să fie diferite, să fie înțelepte, să construiască, să zidească, să formeze oameni destoinici. Un amănunt de reținut este că înțelepciunea femeii în scriptură se leagă tare de casa acesteia si mă gîndesc acum la bunicile noastre care au avut o astfel de înțelepciune. Mă gândesc și la faptul că în spatele unui bărbat bine format a stat o mamă care a fost înțeleaptă și stă dacă este căsătorit o femeie înțeleaptă.

Să nu confundăm înțelepciunea cu inteligența. Inteligența femeilor nu e așa tare pusă la îndoială de regulă dar inteligența are de a face cu cariera mai mult. Înțelepciunea însă are de a face cu viața în ansamblu și cu familia în particular.

Femeile sunt chemate să scuture stigmatul neînțelepciunii, să nu se mai lase amăgite ușor, să caute înțelepciunea în scriptură și să o exerseze în viață. Femeile înțelepte sunt mai frumoase decât vedetele de televiziune, știu eu, am în casa mea. Dumnezeu este cel care poate da înțelepciune cui o cere. “Cine are o inimă înţeleaptă este numit priceput.” Dacă ai o inimă înţeleaptă vei cugeta la Cuvîntul lui Dumnezeu, te vei încrede în Domnul. Ce fel de cuvinte vei avea de spus? “… Dar dulceaţa buzelor măreşte ştiinţa.” (v.21b)

Lasă un răspuns