Săptămâna Căsătoriei – detalii

Ce este?

Săptămâna căsătoriei este o iniţiativă care are ca scop încurajarea cuplurilor căsătorite şi a celor ce se pregătesc pentru căsătorie in vederea dezvoltarii unor relatii conjugale armonioase, pline de semnificatie si de dragoste, caracterizate de un angajament total si definitiv. Săptămâna căsătoriei celebrează anual, in luna februarie, vitalitatea căsniciei ca bază a vieţii de familie şi este o buna ocazie de reevaluare a relatiei de casatorie.

Sapt.Cas. Banner 4 2013 leaderboard cu site

De ce este necesara?

Saptamana Casatoriei a aparut intr-un moment in care institutia casniciei este supusa unor serioase presiuni in societatea postmoderna contemporana. Direct sau indirect, prin diferite mijloace, rolul si valorile familiei sunt atacate de diferite miscari si grupari care au ca valoare centrala satisfacerea egocentrica a individului. Legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, sau alte denaturari ale casatoriei, sunt afronturi la adresa casniciei si a artizanului acesteia. Cresterea alarmanta a ratei divorturilor si scaderea drastica a celor care nu isi asuma responsabilitatea pe care o implica căsnicia, au ca urmare dezechilibrul etico-moral si declinul demografic al societăţii la nivel mondial. Mesajul pe care Saptamana Casatoriei doreste sa il transmita despre casatorie este ca aceasta e mult mai mult decât o promisiune sau un angajament între un bărbat şi o femeie şi mai mult decat un document semnat de cei doi. Căsătoria este o instituţie creata de Dumnezeu, prin care un bărbat şi o femeie devin o singură entitate inseparabila, un intreg format din doua parti, care prin existenta sa asigura continuitatea si echilibrul omenirii.

Când şi unde se desfăşoară?

În cele mai multe ţări Săptămâna căsătoriei e programată în luna februarie, în intervalul 7-14 februarie (pentru a include şi Valentine’s Day). A fost celebrată pentru prima dată în Marea Britanie în 1997 sub denumirea de Marriage Week, la inițiativa lui Richard și Maria Kane, și de atunci s-a sărbătorit în fiecare an în aceasta țară. În ultimii ani Săptămâna căsătoriei a început să fie celebrată în tot mai multe țări din lume: Elveţia, Cehia, Germania, Ungaria, Australia, SUA. Din februarie 2011 se doreşte a fi implementată şi în România.

Cum actioneaza?

Marriage Week este o retea internationala de grupuri de initiativa si organizatii care au acelasi scop declarat de promovare a relatiei de casatorie si care colaboreaza pentru celebrarea anuala, in luna februarie a evenimentului, de catre un tot mai numeros public european si mondial. Viziunea acestor organizatii este de a readuce familia in centrul atentiei, accentuandu-i importanta si prin Saptămâna căsătoriei. Initiatorii evenimentului Saptamana casatoriei se intalnesc periodic, la nivel national si international, cu scopul de a schimba idei, de a construi relatii si de a dezvolta proiectul in asa fel incat sa se genereze o sinergie cu impact global major.

Cum se manifesta?

În fiecare țară care sărbătorește Saptămâna căsătoriei există un grup de iniţiativă care motivează și încurajează lideri de opinie, ONG-uri, media, biserici sau instituţii guvernamentale să organizeze evenimente prin care căsnicia să fie celebrată și promovată. Aria de acţiuni este foarte variată: programe educative (seminarii, colocvii, conferinţe publice), recreative (excursii, dineuri), spirituale (înnoirea jurămintelor), artistice (concerte, expoziţii), mediatice (reportaje, ştiri, emisiuni), marsuri, etc.

De ce să mă implic?

Căsnicia noastră nu este o chestiune privată. Copii câștigă siguranță emoțională și miliarde de alte beneficii din dragostea si unitatea noastră. Căsătoria are implicatii pentru familia extinsă, pentru angajatii din afacere, cât și pentru societate. Este nucleul care ține familia împreuna. În general, o persoană casătorită traiește mai mult și are relații mai bune cu copiii ei. Familile bune au o stare de sănătate mai bună, iar oamenii căsătoriți câștigă mai mulți bani. Wow, asta aduce multa greutate căsniciei! În condiţile în care peste tot în lume o căsătorie din trei eşuează întrebarea care se ridica este “ce faci tu pentru căsnicia ta sau a celor din jurul tău?”

Sapt. Cas. Banner 1 mare 2013

Sursa: Marriage Week

Lasă un răspuns