Sexualitate maritală (continuare)

Desigur ca fiecare dintre acesti factori trebuie detaliat, explicat, tratat. Ramane ca in fiecare caz in parte, consilierul marital si premarital, psihologul, medicul neuropsihiatru, endocrinolog, ginecoolog, androlog sa trateze patologia individuala sau de cuplu.
Care este ritmul adecvat al intalnirilor?
Nu exista regula. El depinde de factori variabili, cum este apetitul sexual al partenerilor, varsta, stare de sanatate, etc. Oricum, este un aspect care se negociaza intre cei doi; nu este loc pentru abuz, dar nici pentru indiferenta, raceala, capriciu; disponibilitatile de acomodare a celor doi soti sunt imense cu conditia ca intre ei sa existe dragoste, pretuire, respect si pacienta. Pentru doi tineri casatoriti care au respectat regula castitatii, noaptea nuntii nu este intotdeauna foarte simpla; ei se afla abia la portile taramului dragostei si fericirii; nu exista o programa, termene, sau stachete care trebuiesc depasite, nu este nimic de demonstrat, nu este loc pentru ostentatie; fiecare intalnire, fiecare pas pe acest taram este o lectie, o descoperire, care poate deveni mai fermecatoare, mai generoasa, mai placuta si mai fericita. Exista motive de abstinenta in viata conjugala? Da. Starea de suferinta, menstra, fecunditatea, sarcina avansata, lauzia – cel putin 60 zile, dorinta exprimata a partenerului, desigur justificata si temporara, motive spirituale, de asemenea, temporare.
 
Moralitate.
De ce este sexualitatea premaritala / extraconjugala imorala? Pentru ca ea produce multa suferinta, durere si nefericire: partenerului, copiilor – victime inocente ale dramelor familiale, tie insuti si lui Dumnezeu, pe care Il intristeaza nefericirea copiilor Sai, fiind si o incalcare a poruncii a saptea. Sexualitatea ilicita contribuie la accentuarea altor doua fenomeme profund daunatoare: divortul si avortul. Rata divorturilor, tinzand catre 50% dintre casatoriile contractate, in unele tari, este si rezultatul libertinismului sexual. Pe scara lui Holmes, dupa moartea partenerului, divortul acumuleaza cea mai mare incarcatura de stress. Destramarea legaturilor afective, conflictualitate, jigniri si resentimente, pierderea simtamantului valorii personale, singuratatea, pierderile economice, viitorul necunoscut, sunt tot atatea noxe sufletesti.Rata avorturilor: pentru fiecare copil nascut, 2-3 sunt chiuretati; implicatiile morale, de sanatate, dmografice sunt profunde; o parte din aceste conceptii provin din legaturi premaritale sau extraconjugale. Un chiuretaj la o nulipara (mama care nu a nascut niciodata) poate sa dea sterilitate pe viata. Aspecte biologice. De riscul contagiunii bolilor veneriene este responsabil in primul rand libertinismul sexual. Sifilisul este in recrudescenta si creste exponential; SIDA a ucis deja 4 mil. oameni; se inregistreaza 6000 de noi cazuri zilnic; in fiecare ora moare un om de SIDA; se esimeaza ca in anul 2000 vor fi cca. 40 mil. seropozitivi.In locul fericirii, bucuriei, binecuvantarii si placerii autentice, nefericire, suferinta, durere, ura, moarte: acesta este rezultatul neascutarii de Dumnezeu in general si in domeniul sexualitatii in special.
Tulburari ale sexualitatii:
– Dispareunia este actul sexual dureros; o durere profunda este generata de o afectiune organica si necesita consultul medicului; un disconfort superficial, vestibular, poate fi de natura psihogena. Foarte frecvent este vorba de o vulvovaginita micotica sau bacteriana.
– Frigiditatea consta in absenta orgasmului (momentul de maxima placere) femeii si a lubrifierii mucoasei vaginale; poate fi absoluta sau intermitenta; cifrele din literatura sunt variabile, uneori exagerate, mergand pana la 30-50%. Poate contribui la impotenta partenerului. – Ejacularea precoce consta in eliminarea lichidului seminal cu sau fara orgasm inainte, imediat, sau in primele doua minute de la intromisie; este o forma de impotenta si contribuie deseori la frigiditatea partenerei.
– Impotenta consta in incapacitatea sotului de a realiza un act sexual normal; de obicei aceasta se datoreaza fie lipsei erectiei, fie unor tulburari de mentinere sau calitate a ei, fie datorita ejacularii precoce, sau tardive, la peste douazeci de minute. Priapismul este o erectie dureroasa. Impotenta poate avea cauze organice, genitale, endocrine sau genetice, dar aceste forme sunt destul de rare, fie este de natura psihogena – cele mai multe cazuri – se estimeaza la cca. 30% dintre barbati, cel putin temporar; daca se tine seama si de cazurile de ejaculare precoce, unele cifre din literatura ating procentul de 50%.
– Autoerotismul sau masturbarea consta in excitarea mecanica a propriilor organe genitale si este practicata de copii, adolescenti, adulti aflati in detentie, oligofreni, encefalopati si bolnavi psihic; pare sa afecteze intr-o proportie mai mare sexul masculin (96%), decat pe cel feminin (60%). Creaza un simtamant de rusine, timiditate si vinovatie care poate fi fatal unei structuri psihice labile; de asemenea poate crea dificultati la acomodarea cu viata heterosexuala si favoriza ejacularea precoce. Datorita caracterului anormal, trebuie evitat. Tinerii ar trebui sa-si pastreze calitatea de inactivitate sexuala pana la casatorie, neexistand niciun risc pentru aceasta stare in cazul unui om normal, cu psihic echilibrat, ci dimpotriva, este o conditie a normaliatii si o garantie a fericirii ulterioare.
– Transexualitate. Exista tulburari genetice, congenitale, endocrine si psihice-chimice care pot afecta profund sexualitatea; din fericire ele sunt rare si nu facem decat sa le enumeram pe cateva dintre ele: hermafroditismul, pseudohermafroditismul, sindromul Klinefelter, Turner, hiperandrogen, hiperfemela, hipo si epispadias, negarea sexului, etc.
– Inversiuni si perversiuni sexuale. Desi in ultima vreme sunt etichetate doar ca orientari sexuale optionale, tousi ele sunt manifestarile unor tulburari, determinate in oarecare masura genetic, dar in cea mai mare masura, atat cantitativ, cat si calitativ, dobandite prin imitatie si contagiune sociala. Se stie ca doar 25-40% din trasaturile personalitatii noastre sunt determinate genetic, in timp ce 60-75% sunt dobandite; toti avem tare genetice si schele provenite din devenirea noastra; nimeni nu se naste cu o ‘gena a neprihanirii’. Asadar, nimeni nu este condamnat sa devina homosexual, ci alege acest lucru. Sexul nostru este determinat genetic, genital, endocrin, psihologic, social, cultural si moral-spiritual; daca consideram aceste dimensiuni ale fiintei umane ca pe niste praguri ale devenirii noastre, raportul de determinare numerica creste exponential cu fiecare etapa; altfel spus, pentru fiecare tara sexuala determinata genetic, vom avea intre 103-104 cazuri de orientari sexuale anormale dobandite prin contagiune sociala. Spuneam ca sexualitatea cuprinde toate dimensiunile fiintei umane si intreaga ei sfera de manifestari, dupa cum, capacitatea de acomodare si sincronizare a celor doi soti are posibilitati nebanuite; ori, tocmai aceste resurse si posibilitati sunt pervertite atunci cand oamenii rup legatura lor cu Dumnezeu datorita pacatului – Romani 1,18-32 – si in consecinta pierd accesul la fericirea si bucuria autentica, ajungand sa manifeste tot felul de tulburari si deficiente pe care incearca sa le suplineasca prin excese sau perversiuni, care nu fac decat sa mareasca si mai mult proportiile dezastrului; oamenii acestia sunt niste victime si sunt profund nefericiti.Pentru ca aceasta problema tinde sa se politizeze in ultimii ani, noi ca si crestini, va trebui sa manifestam o pozitie ferma si principiala de combatere a pacatului, manifestand, in acelasi timp bunatate crestina si solicitudine fata de pacatos. Este din ce in ce mai evident ca traim intr-o lume bolnava si ca aceasta suferinta este profunda, incurabila prin mijloace omenesti.
Mijloace contraceptive.
Fiziologice: abstinenta dupa calendar; prima zi de menstra este considerata prima zi a ciclului; ziua a 14 a este considerata ziua ovulatiei; cum insa, atat spermia, cat si ovulul supravietuiesc in traiectul genital cca 72 ore si chiar mai mult si cum nici ponta ovulara nu este ceva matematic sunt necesare cca +/- 10 de abstinenta; in genere se considera ca orice act sexual realizat la cote maxime de participare poate deveni, cel putin teoretic, printr-o ovulatie precipitata, fecundabil, asa ca metoda are un procent de securitate destul de scazut; curba termica; in momentul ovulatiei, temperatura bazala creste cu 1-3 zecimi de grad Celsius; este o metoda destul de laborioasa, inconstanta si expusaaltor factori perturbatori.
Parafiziologice neinvazive sau usor invazive: intreruperea preejaculatorie, sau coitus intreruptus, condomul, sau prezervativul, pilula contraceptiva, implantul hormonal contraceptiv, diafragma cervicala uterina, geluri acide spermicide, lavaj spermicid; toate aceste metode nu confera decat o protectie de 80-95%Semiinvazive: steriletul introdus in cavitatea uterina, impiedica sau intrerupe nidatia; pune probleme de constiinta si morala.Invazive: ligatura tubelor-trompelor uterine, ligatura funicului spermatic la barbati; sunt mutilante cu caracter definitiv, pot conduce la situatii greu de prevazut si de aceea neindicate; Avortul terapeutic este practicat numai cu indicatie medicala, atunci cand sanatatea mamei sau a fatului, sau viata mamei este periclitata. Indicatia trebuie pusa pana in saptamana a XII a si doar in cazuri exceptionale, cu risc vital mai tarziu.
Imorale: avortul aseptic si avortul septic. Exista inca discutii in legatura cu moralitatea avortului aseptic in cazul sarcinii provenite in urma unui viol sau incest.
Cand si cum transmitem informatii asupra sexualitatii, copiilor. In genere trebuie respectat pricipiul progresivitatii, trecand pe rand, de la regnul vegetal, la cel animal si la om. Trebuie cultivata relatia de incredere si prietenie cu copilul, pentru ca el sa fie deschis si sa puna intrebari; aceste intrebari sunt ocazia parintelui de a face lumina cu tact si intelepciune, fara a intra in detalii deplasate, fara a starni curiozitatea, dar vor fi totusi evitate explicatiile puerile; este preferabil ca sa le dam noi explicatii decat sa le afle pe strada, in forma cea mai vulgara. Parintii vor trebui sa vegheze si sa asiste lectura si programele video ale copiilor.Am retinut deci, ca singurul aspect care transforma sexualitatea dintr-un privilegiu, un dar al lui Dumnezeu, o realitate a vietii – in vinovatie, rusine si imoralitate, este pacatul, calcarea vointei lui Dumnezeu. Asadar pastrand decenta, discretia si intimitatea cuvenite acestor aspecte ale vietii personale, vom avea grija sa fim informati, sa cerem ajutorul in mod deschis, atunci cand suntem in dificultate, ca pentru orice alta suferinta, sa fim gata sa sprijinim cu tact si delicatete, atunci cand avem competenta necesara.‘Pune-ma ca o pecete pe inima ta… caci dragostea este tare ca moartea.’ Cant Cant 8,6.

Lasă un răspuns