Conviețuirea ca și familie între soț și soție nu e lipsită de turbulențe. Avem momente frumoase care am vrea să dureze foarte mult, avem momente „de platou” când parcă totul devine uzual, obișnut dar și momente de răceală în care nici unul din cei doi nu vor să renunțe la supărare.
Supărarea și îmbufnarea face foarte mult rău relației dintre soți. Multe familii care vin la consiliere se confruntă cu incapacitatea de a trece preste o ceartă indiferent daca aceasta a fost una de intensitate mare sau mică. Multe cupluri nu știu cum se sparge cercul vicios în astfel de cazuri. În unele cazuri se iarta unul pe celalalt dar nu au capacitatea de a repune trenul pe șine și în acest fel se instaleaza in cuplu o relație de resemnare și răceală. Această stare ține uneori zile dar am întâlnit cupluri care în urma unei astfel de situații au stat neîmpăcați ani de zile.
Ce putem face?
Pasul unu – analizează sincer/sinceră ce s-a întâmplat, realizează care sunt consecințele acelui incident. De multe ori veți ajunge la concluzia că e un incident minor și că mai mult e vorba de orgoliu decât de problema recalmată.
Pasul doi – gândește-te bine dacă doar celălalt e vinovat. E posibil să ai mari surprize să constați că vina e la tine de fapt la amândoi. Nu uita, o ceartă are loc doar dacă cei doi sunt de acord să o facă. Nu te poți certa de unul singur.
Pasul trei – caută să discuți cu celălalt. Nici un conflict nu se rezolvă fără discuție. Poate vei încerca cu flori, mâncarea preferată, cadouri, apropo-uri numai că astea pot aduce o rezolvare temporara. Este necesară discuția.
Acum câteva detalii despre discuția de împăcare. Nu începe acea discuție cu intenția de a te îndreptăți pentru că te vei alege de fapt cu o continuare a incidentului care a cauzat supărarea. Mergi la celălalt cu intenței de a vă împăca și alegeți cu grijă cuvintele . Un răspuns blând potoleşte mânia, dar o vorbă aspră aţâţă mânia spune Biblia.
Gândește-te că starea de conflict nu este benefică nici pentru tine nici pentru partener. Cu cât se prelungește cu atât vă afectează negativ. Orice minut de conflict înseamnă un minus de binecuvântare, armonie și fericire.
Dragilor se merită oare să rămânem îmbufnați? Se merită șă fim orgolioși? Se merită să avem o relație tensionată pentru nimicuri? Nu se merită. Familia e făcută ca să fie un mediu bun, un mediu de siguranță acceptare și dragoste. Bucurați-vă unul de celălalt și priviți orice incident ca pe un atac asupta familiei deci faceți în așa fel să vă aliați repede că dușmani aveți destui nu vă mai trebuie și între voi război.
Dacă totuși vă e greu să treceți peste un astfel de conflict, dacă nu știți cum să procedați sau cum să reparați relația și aveți nevoie de ajutor apelați la ajutor. Prin proiectul Consiliere Creștină vă stăm la dispoziție gratuit pentru a vă da sugestii și a vă oferi suport în repararea relației.