Sexualitate maritală

Cuvintele inteleptului Solomon: – ‘Gusta viata cu nevasta pe care o iubesti, in tot timpul vietii tale deserte pe care ti-a dat-o Dumnezeu sub soare, in aceasta vreme trecatoare; caci aceasta iti este partea in viata, in mijlocul trudei cu care te ostenesti sub soare.’Eclesiastul 9,9  – ne atrag atentia asupra cadrului unic in care poate avea loc sexualitatea – casatoria – si asupra faptului ca, in forma ei curata si sfanta, sexualitatea nu este nicidecum o rusine, sau o vina, ci un privilegiu, bucuria vietii, liantul dragostei si fericirii in camin. Prin dragostea autentica, totala, cei doi soti participa perpetuu la un ceremonial al fericirii, al bucuriei si al darului vietii, cu efect regenerator, ca o intoarcere la Eden, o reintalnire cu Creatorul.Se stie, sau ar trebui sa se stie si asa sa fie traita, ca sexualitatea nu consta doar in actul sexual nud, ci este un proces, o simfonie, in care sunt implicate toate dimensiunile celor doi soti, intreaga lor fiinta, care devine, este si ramane ‘una’. Astfel, dincolo de biologic, organic, sexualitatea are dimensiuni complexe care se regasesc in plan psihologic, social, cultural, moral si spiritual. Prin intelegerea acestor implicatii profunde, ne dam seama ca sexualitatea este o relatie permanenta intre cei doi soti, fara sa existe obsesia ei. S-a spus ca cel mai important organ sexual al omului este creierul si, desi afirmatia pare o gluma, este un adevar profund care se regaseste in multe din tulburarile genezice si de dinamica sexuala, dar mai ales in solutiile si tratamentul acestor tulburari. Acest adevar opereaza si distinctia necesara dintre umanitate si animalitate in sexualitate.Mai exista cateva concepte importante in intelegerea unei sexualitati normale si fericite.

Unul dintre ele este acela al maturizarii sexuale. Aceasta maturizare este graduala – o fetita de 14 ani ar putea fi capabila sa realizeze un act sexual, dar organismul ei nu este maturizat obstetrical si o sarcina, ca si un avort, ar avea consecinte nefaste asupra sanatatii ei, ca sa nu mai vorbim despre consecintele psihologice, sociale, profesionale, morale.

Conceptul de sexualitate potentiala / actuala; persoane pe deplin apte, maturizate sexual, pot sa fie active sau inactive sexual; imaginea populara sugestiva este aceea a desigilarii unei conserve: odata deschisa, trebuie consumata; analogia este limitata, dar ea subliniaza locul, importanta si posibilitatea si normalitatea castitatii premaritale.

Apoi este conceptul si realitatea de sex psihologic: feminin / masculin. Noi avem constiinta propriei apartenente sexuale. In mod analog, exista o psihologie a sexualitatii partenerului unic, sau dimpotriva, a partenerilor multipli. Fidelitatea este o conditie care dureaza intreaga viata, atat maritala, cat si premaritala. Virginitatea psihica, morala, spirituala este la fel de importanta ca cea organica si este o conditie la fel de necesara a fericirii, atat pentru femeie, cat si pentru barbat.Criterii si conditii care promoveaza si favorizeaza o sexualitate normala, sanatoasa si fericita:monogamia, partenerul unic;Principiul monogamiei – nu este o restrictie, ci un secret al fericirii, bucuriei si placerii autentice. Genesa 2, 24: ‘De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va lipi de nevasta sa si se vor face un singur trup.’ Si Domnul Isus Hristos adauga: Matei 19,6: ‘Asa ca nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci, ce a impreunat Dumnezeu, omul sa nu desparta.’Sexualitatea si chiar actul sexual in sine, nu se reduce la secundele orgasmului, ci este o bucurie care contine, pe langa placerea fizica – care nu este deloc de neglijat – fericirea pe care ti-o da dragostea autentica, puritatea, castitatea, sinceritatea, onestitatea, increderea, sentimentul apartenentei, sigurantei si aprobarii lui Dumnezeu.

Toate acestea lipsesc in relatia sexuala ilicita, fiind sacrificate pe altarul aventurii, de multe ori in necunostinta de cauza asupra riscurilor si a pierderilor suferite.- dragostea, afectiunea profunda, reala, reciproca intre soti;- maturizarea de la sentiment, la principiu si mod de viata;- cunoasterea, intelegerea reciproca a partenerilor;- comunicarea, de la limbaj verbal, la inflexiuni, mimica, gestica, limbaj corporal;- tandretea, exprimarea dragostei prin toate mijloacele proprii si demne;- onestitatea, sinceritatea, fidelitatea; in intimitate nu exista secrete;- altruismul, dorinta realizata de a-l face pe celalalt fericit;- starea de sanatate biologica, psihica, familiala, moral-spirituala;- starea de igiena locala si generala;- starea de siguranta, confort si intimitate s.a.Un aspect important este diferenta de comportament masculin si feminin in sexualitate. In genere barbatul are tendinta de a fi mai direct, mai precipitat spre actul sexual propriu-zis. Orgasmul sau, desi este resimtit in ansamblu, totusi este mai concentrat in sfera genitala decat la femeie, la care preludiul si postludiul au tot atat de mare importanta, iar orgasmul este resimtit difuz, cuprinzand intreaga fiinta. O intalnire reusita este aceea a comunicarii tacite permanente, a sincronizarii armonioase a tuturor fazelor, dar indeosebi a orgasmului celor doi soti.

Sorin Săndulache

Lasă un răspuns